6 Dingen die je niet wist over de batterij in je telefoon

Door |

Het zal niet iedereen meteen wat zeggen… maar er is een grote kans dat wanneer je dit leest, hij nu in gebruik is: de lithium ion batterij. Hij zit namelijk in smartphones, laptops en tablets, maar ook auto’s en veel meer apparaten/machines. Maar waarom? Lees hier waarom ze zo geschikt zijn!

Voordelen

Gewicht

Ze zijn relatief licht. Lithium is een metaalsoort en de lichtste die tot nu toe gevonden is. Ook hebben de batterijen een hoge open-klemspanning. Dat houdt kort gezegd in dat je met een lithium ion batterij van dezelfde grootte als een vergelijkbare batterij veel langer kan doen. Je kunt dus kleinere en lichtere batterijen gebruiken.

Geen geheugeneffect of luie batterij

Een korte beschrijving van het gevreesde geheugeneffect: als een batterij niet volledig is leeg getrokken en je laadt hem weer op krijgt hij naar verloop van tijd minder capaciteit. Dit lijkt op iets dat een luie batterij wordt genoemd. Een batterij wordt bijvoorbeeld telkens bij 30% weer opgeladen. Doe je dat altijd, dan zal die 30% als 0% worden gezien zodat je niet beneden de 30% meer kan gaan. Je houdt dus 70 % over. Li ion batterijen hebben hier nauwelijks last van, en moeten juist eerder opgeladen worden, bij ongeveer 30%. Zo voorkom je een lange blootstelling aan hogere temperaturen, onder andere.

Lees ook:  5 manieren om je Android batterijverbruik te verminderen

573a895dc71668131574ac8311a83082-e1422397371249-1940x1091

Lage zelfontlading

De zelfontlading kan heel vervelend zijn. Als je iets een maand niet gebruikt wordt, en je wilt hem weer gebruiken, blijkt hij bijna leeg te zijn?! Bij Li ion is dit veel minder het geval. Er zal wel wat zelfontlading zijn, maar vergeleken met andere soorten: rond de 5% per maand, ten opzichte van 30% die je bij andere batterijen ziet.

De nadelen

Het is niet allemaal happy met de Li ion batterij, hij heeft namelijk wel degelijk wat nadelen.

Tijdsgebonden capaciteitsdaling

Zoals het feit dat de capaciteit na verloop van tijd afneemt, of je hem gebruikt of niet. Soms kan dit wel 35% zijn, terwijl je hem al die tijd in de kast had liggen! Temperatuur is hier een belangrijke factor: Een te hoge temperatuur vermindert aanzienlijk de levensduur.

Te lage spanning

Op de telefoons zit een beveiliging zodat de batterij niet beneden een bepaalde spanning komt. Zit dit er niet op dan is dat dramatisch voor de batterij. Hij moet dus zo min mogelijk leeg zijn, voor de langste levensduur. Je kunt ze daarom moeilijk als reserve batterij gebruiken, voor een andere bestemming. Diezelfde beveiliging moet er namelijk wel opzitten!

Lees ook: 10 Manieren om je batterij te besparen met iOS 9

Tesla_630m

De prijs

Li ion batterijen zijn relatief nieuw. Ze hebben hoge prijs, waardoor ze niet overal gebruikt kunnen worden. Vaak is een telefoon of auto toch al duur, en een goede batterij maakt ze niet goedkoper. Hier komt na verloop van tijd wel verandering in. Tesla is bijvoorbeeld bezig met een gigantische fabriek die zich alleen maar op deze batterijen richt, en zo de prijs kan verlagen.

Conclusie

Als je het zo bekijkt vallen de nadelen weg tegen de voordelen. Zeker als je de voorwerpen ziet waar ze vaak in zitten: Je telefoon heb je meestal maar een jaar of twee, je laptop en tablet gebruik je ook niet eeuwig. Het ontladen is wel een probleem, maar daar moet je zelf opletten en hem vaak opladen. Voor de rest zijn de voordelen gigantisch: auto’s moeten zo licht mogelijk zijn, lithium ion zijn tot nu toe ideale batterijen. Ze gaan lang mee, en kunnen best snel worden opgeladen. Ze zijn echter nog lang niet ideaal, en de batterijfabrikanten zijn al druk bezig met opvolgers en verbeteringen…

Disclaimer: de term ‘batterij’ is officieel niet correct. Een batterij is namelijk iets wat je niet kunt opladen, dus accu is een juiste naam. Voor het gemak, en de normalisatie van de term batterij, houden we deze toch aan.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!