Alzheimer
Wetenschappers zijn al lange tijd op zoek naar een zogenaamde biomarker voor de ziekte van Alzheimer, een chemische indicatie die aan kan geven dat je de ziekte hebt, al voordat de eerste symptomen zich manifesteren. Onderzoekers zijn nu waarschijnlijk een stapje dichterbij hun doel gekomen: speciale muizen konden tijdens tests het onderscheid maken tussen het urine van muizen met Alzheimer, en muizen zonder. De wetenschappers modificeerden de genen van meer dan twaalf muizen, zodat drie verschillende genen aanwezig zijn die een grote rol spelen in het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
Lees ook: Mogelijke oplossing tegen ziekte van Alzheimer gevonden
De onderzoekers verzamelden vervolgens de urine van die muizen, en plaatsten de potjes urine onder de neus van muizen die erg goed konden ruiken. Urine wordt vaak gebruikt om te testen of patienten een bepaalde ziekte hebben, en de wetenschappers hadden dan ook het vermoeden dat de aanwezigheid van Alzheimer zich wellicht zou uitdrukken in de chemische variaties in de urine van patienten. De zogenaamde sensor-muizen bleven in 84% van de gevallen langer boven de urine van gemuteerde muizen hangen, wat gezien het hoge percentage dus niet echt toeval kan zijn. Maar wat kan nou gezorgd hebben voor het verschil dat de muizen bemerkten? Het viel de onderzoekers op dat een chemische samenstelling genaamd 1-octen-3-ol aanwezig was in de groep gemuteerde muizen, maar niet in de controle groep.
Lees ook: Proost: Elke dag champagne kan Alzheimer voorkomen
In de toekomst hopen de onderzoekers deze chemische samenstelling in detail te bestuderen, want de kans is dus groot dat 1-octen-3-ol een biomarker voor Alzheimer is. Dan zijn ze er echter nog niet: als het daadwerkelijk een biomarker blijkt te zijn, moeten de onderzoekers eerst nog bepalen of dezelfde biomarker in mensen aanwezig is, en hoe betrouwbaar de daar uit volgende diagnose dan wel of niet is. Alzheimer kan veel effectiever geremd worden als de ziekte vroeg wordt ontdekt, maar veel ouderen hebben pas door dat ze aan de ziekte leiden wanneer de symptomen zich al op ernstige wijze gemanifesteerd heeft. Een effectieve biomarker zou er voor kunnen zorgen dat met een test patienten met de ziekte van alzheimer er sneller uit gepikt worden, en dus eerder behandeld kunnen worden. Hier kun je het complete verslag van het onderzoek lezen.