8 Verborgen functies en trucs van iOS 9 die je nog niet kende

Door |

iOS 9 is dan eindelijk beschikbaar voor de meeste iPad, iPhone en iPod Touch modellen, met enorm handige vernieuwingen en functies zoals splitscreen multitasking, langere accuduur,  en de geheel vernieuwde notitie-app. Apple heeft echter ook stilletjes een heel aantal kleine functies in iOS 9 verwerkt die handiger zijn dan je zou denken. We zetten de acht beste verborgen iOS 9 functies op een rijtje.

Snel meerdere foto’s selecteren

w1

Het was tot iOS 9 altijd vrij lastig om snel meerdere foto’s te verwijderen of te verplaatsen, maar daar is nu gelukkig verandering in gekomen. Ga naar de foto-app, en houd een foto ingedrukt terwijl je met je vinger langs meerdere foto’s gaat. Voila, je hebt meerdere foto’s tegelijkertijd geselecteerd.

Makkelijker verbinding verbreken met Bluetooth apparaten

w2

Je hoeft nu niet meer volledig je Bluetooth uit te zetten op je iPhone of iPad om de verbinding met bijvoorbeeld je Bluetooth speaker te verbreken. Als je naar het Bluetooth-menuutje gaat in je instellingen en op het icoontje naast het betreffende apparaat klinkt, kun je de verbinding snel en gemakkelijk te verbreken.

Snel bij je muziek-app komen als je oordopjes gebruikt

w3

Dit zijn van die kleine aanpassingen die je elke dag een hoop tijd kunnen besparen: als je met iOS 9 je koptelefoon of oordopjes in je iPhone of iPad stopt, krijg je automatisch een snelkoppeling naar wat je het laatste aan het luisteren was. Dit werkt ook in de auto, en het lijkt erop dat Apple ook kijkt naar je locatie: als je alleen thuis Spotify luistert zul je thuis Spotify als suggestie krijgen, terwijl je in de auto bijvoorbeeld je favoriete podcast-app te zien krijgt. Erg handig!

Onbekende nummers in je mail zoeken

w4

Je iPhone zoekt nu automatisch in je mail als je gebeld wordt door een onbekend nummer, om hopelijk degene alsnog te identificeren met behulp van bijvoorbeeld een oud mailtje waarin degene die je aan het bellen is haar of zijn telefoonnummer noemde. Ideaal!

Voicemail versturen en opslaan met andere apps

aaaa

Tegenwoordig gebruikt bijna niemand meer voicemails, maar toch blijft het handig om de opnames goed op te slaan. Je kunt met iOS 9 voicemails delen en opslaan met andere apps, dankzij de nieuwe deel-knop rechtsboven in de app. Als je dus een voicemail naar je computer wilt mailen is dat nu mogelijk!

Automatisch overschakelen naar 3G/4G

w6

Je hebt soms van die wifi-verbindingen die zo belabberd zijn dat je liever je abonnement gebruikt om op het web te surfen. Met iOS 9 kun je ervoor kiezen dat je iPhone automatisch naar 3G of 4G overschakelt als het wifi-netwerk waarmee je verbonden bent erg slecht is. Binnen het instellingen menu kun je bij je verbindings-optie voor Wi-Fi Assist kiezen, de functie die dit het mogelijk maakt.

Apple Maps attendeert je op snellere routes

w7

Apple Maps bleef de afgelopen jaren een beetje lachtertje vergeleken met concurrenten als Google Maps, maar Apple is hard bezig met een inhaalslag. Nu attendeert Apple Maps je erop dat er een snellere route is als de verkeers-omstandigheden veranderen, als je bijvoorbeeld op weg bent naar je werk.

iCloud Drive app op je homescreen

w8

Het is altijd al een nadeel van iOS geweest dat je niet echt makkelijk je bestanden kunt zien of beheren, zoals je dat op een computer of Android wel kunt. Apple maakt de situatie met iOS 9 echter wat dragelijker door de iCloud Drive app, waarin je al je bestanden makkelijk kunt bekijken. De app is standaard echter verborgen, en je zult dus zelf de app moeten activeren: ga naar instellingen en druk op iCloud. Dan krijg je iCloud Drive te zien, waar je “Show on Home Screen” kunt aanvinken.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!