Onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Chicage, VS, hebben een nieuw soort zonnepaneel ontwikkeld dat kooldioxide omzet in bruikbare koolwaterstof brandstof.
De bedenkers hebben een voorlopig patent aangevraagd op hun uitvinding. Het project in onder andere gefinancierd door het Amerikaanse Departement van Energie. De bevindingen van het onderzoek zullen worden gepubliceerd in de ‘Science’ uitgave van 29 juli.
Plant
Eigenlijk werken de nieuwe panelen als een plant, er wordt namelijk CO2 uit de lucht gehaald en omgezet naar brandstof. Deze brandstof komt in planten vaak voor in de vorm van suikers, bij de panelen gaat het echter om synthesegas, een mengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas. Synthesegas kan direct als brandstof gebruikt worden of nog verder omgezet worden naar bijvoorbeeld diesel.
Brandstof
De panelen zetten de CO2 om in brandstof door een techniek genaamd reductie reactie, hierbij gebeurd het tegenovergestelde van verbranding en oxidatie. In plaats van zoals bij andere CO2-reducerende oplossingen edelmetalen zoals zilver te gebruiken, gebruikt het team dit keer nanomaterialen.
Lees ook: Audi maakt diesel van water en lucht
De techniek kan zowel op grote schaal als kleine schaal toegepast worden en dat zal waarschijnlijk ook een deel uit gaan maken van het succes, mits de oplossing verder ontwikkeld gaat worden.