sfeerimpressie firstlook 2017

Sfeerimpressie Firstlook 2017

Een feestje als vanouds, maar het concept wordt ook een beetje sleets

Door |

Zoals elk jaren togen we ook dit jaar weer naar Utrecht voor Firstlook 2017. Of eigenlijk: Firstlook Festival 2017 zoals het grootste tweedaagse game-evenement van de lage landen een tijdje terug is omgedoopt.

Dit jaar was de 10de editie van Firstlook Festival (2008 – 2017). En voor zover ik kan nagaan, zijn we er ook alle tien edities bij geweest. O nee, dat is niet waar. De eerste editie die in Amsterdam was hebben we overgeslagen. Toen waren we ook in de Jaarbeurs voor een andere gamebeurs, die echter niet zo’n succes bleek als Firstlook.

Dit jaar waren we er op de zondag, 8 oktober. De beurs was dit jaar aan de andere kant van het beursgebouw, in grotere zalen. Daarvoor moest iedereen die met de trein naar Utrecht kwam (dat waren de meesten) door de Jaarbeurs heenlopen, naar de andere kant, om daar in de rij voor de ingang aan de zuidkant plaats te nemen.

Maar de extra ruimte die voor Firstlook 2017 was uitgetrokken, was goed te merken. Ondanks de grote rij voor de deur, was er binnen veel meer ruimte om de stands. Dat maakte Firstlook een heel stuk prettiger. Natuurlijk was het op de stands vanuit druk, maar we hebben het idee dat de wachtrijen om de verschillende games te spelen dit jaar korter waren dan anders.

Vanouds is het ook dat er weinig écht nieuws is op Firstlook. Ja, je kunt een aantal games spelen die nog niet uit zijn, maar de echte verrassingen zijn zoals gebruikelijk op de internationale beurzen. Uiteraard ontbraken de grote merken niet: Sony met de Playstation 4, Playstation Pro en Playstation VR, Microsoft met de Xbox One (X) en Nintendo met de Switch, 2DS XL en 3DS. Om de echte toptitels te spelen moest je wel even wachten, maar gamen kon iedereen wel die naar Firstlook 2017 kwam.

Je kon ook spelen met indiegames en op de populaire SNES Classic Mini. Of een potje Mariokarten met afstandsbestuurbare karts.

Vernieuwing kwam twee jaar terug in de vorm van cosplayers, die echt een aanwinst voor het festival bleken. Nu waren ze er ook weer en de pakken waren misschien nog wel mooier dan ooit. Vooral de orcs boezemden ware angst in met hun outfits.

Ook de markt met (oude) gamespullen, -consoles en -cartridges is altijd een groot succes en daar was nu ook flink wat ruimte voor uitgetrokken. Het energydrankjesmerk Monster was er met een Monster Truck en een stuntman op een crossmotor.

Verder was Firstlook 2017 vooral meer van wat we al kennen. Niet dat dat per se slecht is – we hebben ons tenslotte weer uitstekend vermaakt, zoals je op de sfeerimpressie die we maakten wel kunt zien – maar nu de gamebeurs zijn tweede decennium ingaat is hij misschien wel toe aan echte vernieuwing.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!