verslag firstlook 2016 gamesbeurs

Een terugblik op gamesbeurs Firstlook 2016

De volgende keer willen we véél meer consoles

Door |

Ons jaarlijks uitje naar Utrecht begint altijd met lekker zeuren op de NS. En daar is elk jaar dan ook reden toe. Meestal is Menno de klos vanuit Zwolle. Dit keer moest ik het ontgelden. De trein naar Arnhem reed niet. Dus van het station weer naar de bushalte. En van de bus naar het station. Na een halfuur vertraging pikte ik mijn compagnon op bij de Burger King op Utrecht Centraal. Ontbijten moet je tenslotte ook! De hoogste tijd om dé gamesbeurs van Nederland te bezoeken. Tijd voor Firstlook 2016!

Puisten, zweet en Red Bull

Puisterige tieners? Check. De geur van zweet en Red Bull? Check. Cosplayers in alle soorten en maten? Dubbelcheck! We waren absoluut op de goede plek in de Jaarbeurs Utrecht. Alsof dat nog een vergissing kon zijn. De bezoekers van de Eigen Huis Beurs gingen – voor zover überhaupt aanwezig – verloren in het games-, strip- en film-geweld dat Firstlook Festival heet.

Festival

Vorig jaar al werd Firstlook al omgedoopt in Firstlook Festival. Daarmee werd het ook een driedaags festival (nou ja, vrijdagavond, zaterdag en zondag) met een uitgebreid programma. Nieuw is het avondprogramma op zaterdag en zondag met bier, dj’s en de Gamekings die hun 15de verjaardag vierden.

Cosplay

Tijdens het hele evenement speelt cosplay een belangrijke rol. Cosplay (een uit Japan overgevlogen rage waarbij liefhebbers als hun favoriete games- of comic-held verkleed gaan) past natuurlijk goed bij het gameswereldje. En door samen te werken met de ‘cosplaywereld’, verbreed je je publiek en wordt het evenement ook nog eens aantrekkelijker om te zien. Het is duidelijk een succes. Er liepen dit jaar dan ook meer cosplayers rond dan vorig jaar. Daaronder ook veel bevallige dames, wat het gemis aan echte boothbabes weer wat compenseert.

Games

Qua primeurs op gamegebied valt Firstlook meestal wel wat tegen, omdat de uitgevers voor hun primeurs de grote internationale beurzen kiezen. Te zien (en te spelen) waren tijdens Firstlook andere South Park: The Fractured But Whole, For Honor, WRC6, Call of Duty: Infinite Warfare, Final Fantasy XV, Steep, Gran Turismo Sport, Eagle Flight, Gears of War 4, Tekken 7, Dead Rising 4 en Horizon Zero Dawn.

Bijzondere nieuwe hardware (afgezien van de PS4 Pro, een 4K HDR-versie van de PlayStation 4) was er dit jaar ook niet te zien. Nintendo was met slechts een kleine stand aanwezig en PlayStation pakte zoals gebruikelijk weer groots uit met Gran Turismo en VR. Opvallend – maar ook logisch, gezien het succes van deze spellen – was het relatief grote aantal stands voor indiegames (de onafhankelijk spellenmakers).

Weinig spelen

Dat spelen zelf viel helaas wat tegen. In de eerste edities van Firstlook was het goed mogelijk om veel verschillende games écht te spelen. Er komen inmiddels zo veel gamers op de beurs af, dat de rijen tot soms wel twee uur wachten voor een game oplopen. Het aantal consoles waarop je kunt spelen hield ook niet over. Tja, in wachten hadden wij natuurlijk geen zin. We beperkten ons dus maar tot een visuele impressie en het opsnuiven van de sfeer. Dat laatste zit nog steeds wel goed bij Firstlook.

Hoogtepunten Firstlook 2016

Hoogtepunten waren toch wel virtual reality, dan nu echt op het punt van doorbreken in de huiskamer staat. Ook de ‘first person’ droneraces, waarbij eigenaars hun drones bestuurden alsof ze er zelf inzaten, waren mooi om te zien. En natuurlijk de vaak geweldig verklede personages in de vorm van de vele cosplayers. De sfeer is altijd gemoedelijk bij Firstlook en het ‘cosplaywereldje’ draagt daar zeker verder aan bij.

Voor de volgende keer willen we echter véél meer consoles, zodat er voor iedereen veel langer en vaker gegamed kan worden! Of een aparte persdag, dat mag natuurlijk ook.

We sloten Firstlook 2016 zoals gebruikelijk af in het café tegenover de Jaarbeurs Utrecht met een paar lekkere halve liters Spa Geel. Tot volgend jaar?

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!