5 vreemde dingen die we op de maan hebben achtergelaten

Door |

Reizen naar de maan wordt al een tijdje gedaan. Astronauten van verschillende landen zijn er al geweest, zo’n 12 mensen hebben er rondgelopen. Maar soms wordt het één en ander ‘per ongeluk’ achtergelaten. Een lijstje met de vijf vreemdste objecten achtergelaten op de maan door de mens.

 

1. 12 paar ruimteschoenenAS11-40-5880HR.0

Nadat een maanmissie voltooid is moeten de astronauten natuurlijk weer terug naar de aarde. Alleen heeft het ruimtevaartuig minder kracht als het begint met terugkeren. Om een soepele vlucht te hebben moet het een en ander worden achtergelaten. Een van die dingen zijn dan vaak maanschoenen die worden achtergelaten. Scheelt een hoop gewicht. Door de ruimtemissie van Neil Armstrong werden er naast schoenen nog 100 andere objecten achtergelaten zoals camera’s en lege filmrollen.

2. Familiefoto van een astronaut800px-DUKE.0

Tijdens de Apollo 16 missie is door Charles Duke een 3 bij 5 inch foto achtergelaten waarop hijzelf, zijn vrouw en zijn twee zonen te zien zijn. Naast de foto heeft hij ook een brief achtergelaten voor enige andere wezens met de tekst: “This is the family of Astronaut Duke from Planet Earth. Landed on the Moon, April, 1972.” Jammer genoeg is deze foto nu al bedolven onder het maanoppervlak.

 

3. Twee golfballenAS14-66-9339HR.0.0

Tijdens de Apollo 14 missie nam Alan Shepard zijn golfset mee. Hij maakte zijn golfclub vast aan een speciale schep om maanzand op te scheppen. Hij heeft hiermee twee ballen geslagen en vertelde dat hij goed contact maakte met de bal en hem kilometers ver kon slaan. Alleen was hij een beetje lui om deze afstand te lopen en de ballen te halen. De ballen liggen er nog steeds en zijn te zien in de bovenstaande afbeelding.

 

4. Een veer van een valk

Aan het einde van de Apollo 15 missie kwam Scott met een testje. Omdat er op de maan geen lucht is en dus sprake is van een vacuüm zal er geen verschil zijn in  hoe snel twee objecten vallen. Dus demonstreerde Scott dit met de volgende test: hij nam een hamer en een veer van een valk. Hij liet beide objecten op hetzelfde tijdstip vallen. Beide objecten kwamen op hetzelfde moment neer. Na de test nam Scott de hamer mee, de veer moet nog ergens op de maan liggen.

 

 

5. 96 zakjes met urine en uitwerpselencombine_images.0

Astronauten die op een ruimtemissie zijn moeten natuurlijk ook hun dagelijkse behoeftes doen. Alleen is dit erg onhygiënisch om dit zomaar in de lucht te doen. Er is namelijk geen zwaartekracht aanwezig dus zal alles in het rond zweven. Om vervuiling van de ruimte op deze manier te voorkomen werden er speciale zakjes gebruikt om behoeftes te doen. Alleen zijn deze zakjes altijd op de maan achtergelaten om gewicht te besparen.Het mag dan als een fabeltje klinken, maar er zijn op dit moment 96 van deze zakjes aanwezig op de maan. Sommige van deze zijn nog wel leeg.
Niet lang geleden kregen wetenschappers erg veel interesse in deze zakjes. Zij willen graag de uitwerpselen bekijken om te achterhalen wat er met bacteriën en andere microscopische organismes in een omgeving als de maan gebeurt. De wetenschappers willen graag achterhalen of de bacteriën zich sneller hebben vermenigvuldigd na blootgesteld te zijn aan kosmische straling.

Benieuwd naar andere feitjes en weetjes over de ruimte? Bekijk dit dan: 5 interessante feiten over ons zonnestelsel.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!