Paasei

5 eieren die mooi zijn zonder beschildering

Door |

Het is weer bijna Pasen en dan komen de eieren weer massaal tevoorschijn. De traditie van eieren schilderen wordt ook nog goed in leven gehouden. Er zijn ook eieren in de natuur die mooi zijn zonder dat deze eerst geschilderd moeten worden.

Roodborstje

Een goed voorbeeld van een mooi ei is die van het roodborstje. Deze eieren zijn vaak maar een centimeter groot en hebben bij uitzondering een mooie blauwe kleur. Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen hoe fel de kleur van het ei is en de betrokkenheid van de vader bij zijn jong.

Emoe

De eieren van deze loopvogel zijn echt prachtig, behalve de grootte en de mooie kleur kunnen deze eieren tot maar liefst 900 gram wegen. De eieren worden op veel plekken in de wereld gegeten als delicatesse. Wellicht een idee voor het paasontbijt, al zijn de eieren redelijk prijzig.

Grote Tinamoe

Zo saai als de veren van de Grote Tinamoe, zo mooi zijn haar eieren. De eieren hebben een felle blauwe kleur die op de grond te vinden zijn diep in de regenwouden van Mexico en Brazilië. Al lijkt dat geen ideale verstop plek voor eieren die bijna licht geven in het donker, de Grote Tinamoe heeft maar liefst 6 nesten per legseizoen, om de populatie toch nog op peil te houden.

Texasnachtzwaluw

De eieren van de Texasnachtzwaluw zijn minder kleurrijk dan die van de Grote Tinamoe en Emoe, maar ze zijn zeker wel indrukwekkend. De eieren worden vaak gelegd op rotsige ondergrond en zijn door hun kleur en patroon uitstekend gecamoufleerd voor mogelijke natuurlijke vijanden.

Cetti’s zanger

Een ei die wij in Nederland niet zo gauw tegen zullen komen zijn de eieren van de Cetti’s zanger. Deze vogels komen voornamelijk voor in Engeland en Wales. Deze eieren zijn ook erg klein, maar zijn nog steeds makkelijk te vinden door hun donkere koperachtige kleur.

Vrolijk Pasen!

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!