In Nederland klagen we altijd over het weer: Is het eindelijk weer lekker fris dan is het weer te koud, is het warmer dan vinden we het al gauw weer te heet. Regent het dan zeuren we over regen en is het lang droog dan vinden we alles erg stoffig. Kortom, wij zijn nooit tevreden. Maar misschien moeten we maar blij zijn dat we niet te maken hebben met situaties waarmee mensen rond de wereld elke dag wortstelen, zoals deze bizarre weer fenomenen.
5. Vuurrregenboog
Een vuurregenboog is een regenboog op een dermate speciale manier dat het lijkt alsof het vlammende wolken zijn. Het wordt veroorzaakt door ijswaterkristallen hoog in de wolken. Deze wolken zijn op grote hoogte plat waardoor de regenboog er ook platjes uit komt te zien. Deze ijswaterkristallen breken het zonlicht anders dan regendruppels die zorgen voor de ‘gewone’ regenboog. Omdat de stand van de zon in Europa gewoon veel te laag is, komt dit fenomeen niet in Europa voor, maar bijvoorbeeld de bewoners van de Verenigde Staten hebben meer geluk dan wij.
4. Mammatus Wolken
Nu we het toch over wolken hebben kan dit fenomeen er makkelijk bij. Mammatus wolken zijn één van de meest indrukwekkende wolkenvormen die wij kennen. Deze wolken komen vaak gepaard met hevige onweersbuien. Mammatus ontstaat in oude buienaambeelden, wanneer ijskristallen en sneeuw die bij de buientop de stijgstroom uitkomen en in het aambeeld terecht gekomen uit het aambeeld beginnen te vallen. De lucht onder het aambeeld is meestal vrij droog en de neerslag verdampt dan snel. Dit leidt tot plaatselijke afkoeling, wat de lucht zwaarder dan de omgeving maakt, zodat het begint te dalen. Dit zorgt voor de buidelachtige vorm van deze wolken. Mammatus wolken kunnen in grote hoeveelheden voorkomen. Maar gevaarlijk zijn ze niet, al kunnen ze vrij bedreigend eruit zien.
3. Bloedregen
Bloedregen is een speciaal fenomeen van regen dat eigenlijk best logisch is. De roodachtige kleur wordt veroorzaakt door zand of stof dat elders de lucht in is gevlogen. Denk maar aan bijvoorbeeld zand uit de Sahara. Dit zand wordt tijdens een zandstorm erg hoog in de lucht gezogen. Door hoge harde winden kan dit zand met een beetje geluk zelfs Nederland bereiken. In Nederland is een regenachtig klimaat waardoor het al wat lager gezakt zand met de regen meevalt. Het resultaat van bloedregen is mooi te zien op auto’s en tuinmeubels. Je zou maar net uit de carwash komen..
2. Vulkanisch bliksem
Vulkanisch bliksem komt voor in, je raadt het al, vulkanische gebieden. Ook is een ander vereist aspect een vulkaanuitbarsting. Tijdens vulkaanuitbarstingen waarbij de luchtvochtigheid erg hoog is kan er vulkanisch bliksem ontstaan. Hoe de omstandigheden tijdens een uitbarsting tot bliksem kunnen leiden is niet helemaal bekend. Wel weten we dat er verschillende vormen bliksem voorkomen. De kleinste bliksem vormt zich rond de krater en is 10 tot 100 meter lang die al voorkomt in een vroeg stadia van de uitbarsting. Daarna kunnen ontladingen ontstaan bij de krater die enkele kilometers boven de vulkaan uitschieten. Tijdens deze fase, de pluimfase, treedt bliksem op in de uitbarstingskolom of aspluim van de vulkaan. Deze pluimbliksem wordt daarom ook wel dirty thunderstorm genoemd en kan meer dan 10 kilometer lang worden.
1. Vissenregen
Dat het veel regent in Nederland weten we intussen wel, blij ermee zijn we ook niet. Maar we hebben (jammer) geen vissenregen. Tijdens vissenregen regent het echt vissen. Dit zou kunnen komen door een waterhoos die water uit de zee opzuigt met vis en al. Dit water verplaatst zich maar kort, maar als het over land komt zal deze lading vissen zo over het land gestrooid worden. In de Hondurese stad Yoro regent het jaarlijks vissen, in mei en juni. De bevolking van het gebied heeft dan tijdens deze feestdag, wat dus echt gevierd wordt, verse vis om van te smullen. Heerlijk he?