Wereldwijd kampen 370 miljoen mensen met een vorm van diabetes wat hen afhankelijk maakt van insuline injecties om de bloedsuiker levels te reguleren. Door het slimme gebruik van patenten is insuline in sommige landen erg duur, om die reden is een team biohackers aan de slag gegaan om een generieke insuline te produceren.
Biohackers van Counter Culture Labs, een laboratorium in Oakland, Californië hebben een crowdfund project opgezet om het goedkoper maken van insuline te realiseren. Tot nu toe hebben de hackers bijna negen duizend dollar opgehaald voor het project en moeten zij in de resterende 16 dagen nog eens 3 duizend dollar ophalen om het geheel te kunnen financieren.
Het doel
De manier waarop de biohackers insuline goedkoper willen maken is redelijk duidelijk, maar dat betekent niet dat je straks insuline in je eigen keuken kan gaan brouwen. De wetenschappers willen namelijk een synthetische variant maken van insuline op basis van de E. coli bacterie.
Lees ook: Ziektes detecteren met behulp van E. coli
Het belangrijkste is misschien nog wel dat de wetenschappers alles nauwkeurig documenteren. Hierdoor kan een farmaceutisch bedrijf de documenten gebruiken om de insuline op grote schaal te produceren, hierdoor kan het goedkoop beschikbaar worden voor alle diabetes patiënten.
Generiek geneesmiddel
Er is voor insuline nog geen generieke versie, wat eigenlijk betekent dat er nog geen insuline bestaat dat niet onder gedompeld is in de wereld van patenten, waardoor het niet vrij te produceren is. “Het behoeft legitiem wetenschappelijk onderzoek om een biologisch vergelijkbaar generiek medicijn te maken, en generieke bedrijven willen geen wetenschappelijk onderzoek doen”, aldus Maureen Muldavin, een manager aan het Counter Culture Labs die zich bezighoudt met het ‘Open Insulin’ project.
De hackers verwachten een jaar nodig te hebben om de code van het complexe insuline te kraken met behulp van de E. coli bacterie. Als dat proces eenmaal afgerond is, is het aan het bedrijf dat het wil gaan produceren goedkeuring te krijgen van het overzichtsorgaan, zoals de FDA in de Verenigde Staten. De goedkeuring krijgen is waarschijnlijk nog het grootste obstakel dat het project te wachten staat.
De biohackers zelf zijn echter vol vertrouwen over het behalen van hun doel. “We willen laten zien dat een groep mensen met verschillende niveaus in wetenschappelijke training samen met minimaal budget toch waardig wetenschappelijk onderzoek kunnen uitvoeren”, aldus Maureen Muldavin.