Happy YouDay

Tien jaar YouTube in tien mijlpaal video’s

Door |

Het is alweer tien jaar geleden dat de populaire video-sharing website ‘YouTube’ werd opgericht. Op 14 februari 2005 hebben ex-PayPal werknemers Steve Chen, Chad Hurley en Jawed Karim YouTube ter wereld gebracht en dat het een groot succes is geworden, dat hoeven we niemand meer te vertellen.

YouTube is de derde meest bezochte website, na Google en Facebook. Maandelijks kijken ongeveer een miljard bezoekers naar de filmpjes op YouTube en elke minuut komt er 300 uur aan video bij om te kijken. Het is voor een mens al onmogelijk geworden om alle films op YouTube te bekijken, zoveel video’s staan op het platform. Om YouTube een beetje te eren hebben wij tien mijlpalen in video’s bij elkaar gezocht.

1. ‘Me at the zoo’

Ergens kun je dit filmpje betitelen als één van de meest saaie films op YouTube, maar het is een mijlpaal zonder meer. Op de video zie je Jawed Karim, één van de oprichters van YouTube, die een stukje verteld over zijn tijd in de dierentuin en dat is niet al te boeiend. Wat dit filmpje tot een mijlpaal maakt, is dat deze video van 18 seconden lang de allereerste video op YouTube is.

2. Gangnam Style

Wij begrijpen het heel goed als je niet op dit filmpje zit te wachten, maar het is wel de best bekeken video op YouTube. Psy heeft de video geupload in juli 2012 en met deze video bewijst hij de virale kracht van YouTube als videoplatform. Oh en deze video heeft ervoor gezorgd dat de teller van YouTube kapot ging.

3. Interview met Obama

Obama is nooit te beroerd om zich te laten interviewen, hoe bekend of onbekend je show ook is. Zo liet hij zich in maart 2014 nog interviewen door Zack Galifianakis, ter promotie van Obamacare. Dit jaar liet hij zich na de State of the Union interviewen door drie bekende YouTube vloggers.

4. Van Nederlandse bodem

Of ze het nou echt gemaakt heeft of niet, dat laten we even in het midden. Maar toch was de doorbraak van Esmée Denters te danken aan YouTube. In 2007 speelde zij zichzelf behoorlijk in de kijker via het videoplatform en diverse platenmaatschappijen probeerden haar te strikken. Uiteindelijk heeft ze een contract getekend bij Tennman Recors, oftewel het label van Justin Timberlake.

5. ‘Coming out’ video’s

‘Coming out’ video’s zijn vandaag de dag niks nieuws op YouTube, maar ooit was er iemand de eerste. Kayla Kearney was deze eerste persoon. Zij kwam uit de kast met een speech voor de hele school en deze video plaatste ze vervolgens op YouTube.

6. Justin Bieber

We laten even in het midden of je hem nou aan kan horen of niet, maar 1 ding is zeker en dat is dat hij zijn wereldwijde beroemdheid te danken heeft aan YouTube. Hij postte video’s van zichzelf op YouTube en net als Denters werd hij ook opgemerkt door belangrijke personen.

7. KONY 2012

Och och och, wat waren er veel mensen begaan met de strijd tegen Joseph Kony in 2012. Zo erg zelfs, dat de video KONY 2012 viraal ging. In de video werden kijkers opgeroepen in actie te komen tegen de Oegandese guerillaleider en oorlogsmisdadiger, Joseph Kony. Eigenlijk heeft deze hele viral maar een paar dingen voor elkaar gekregen, namelijk bewijzen dat het mensen helemaal niks interesseert wat er in Oeganda gebeurt en dat een warlord als Kony niks heeft met YouTube.

8. Sneezing panda

Ach, ook weer zo’n schoonheid uit de historie van YouTube. Sneezing panda is één van de eerste voorbeelden van video’s die compleet-totaal-over-de-kop viraal gaan.

9. Challenges, challenges en challenges

Uitdagingen op YouTube, ze komen steeds meer voor. Pepers eten, je handen stoppen in zaken waar het niet hoort en lepels met kaneel naar binnen werken, alles doen ze op YouTube. Een mooi voorbeeld van deze nieuwe cultuur is het kanaal van L.A. BEAST, deze jongeman doet echt alles waar ‘nee’ op staat.

10. Wetenschap en trucjes

Wetenschap video’s of video’s waarin proeven gedaan worden zijn erg geliefd op YouTube. Hierboven zie je de all-time-klassieker met mentos en cola. Maar eigenlijk alle video’s die ook maar iets laten zien van een antwoord op die ene vraag waar je al een tijd mee rondloopt, zijn veel bekeken.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!