De 3 meest bizarre mentale stoornissen

Door |

Ons brein is een van de meest complexe organen in ons lichaam. In een mum van tijd kan het grote hoeveelheden informatie opnemen en verwerken. Zonder brein zijn we niks! Sommige hebben hebben een brein dat niet helemaal correct werkt, wat voor lastige situaties zorgt. Want wat zouden we doen als ons brein bijvoorbeeld zelf informatie genereert, hoe onderscheiden we die informatie van de realiteit? Hierbij 3 mentale stoornissen die soortgelijke informatie genereren die je misschien de stuipen op het lijf kunnen jagen.

De Capgras Illusie

brain

Stel je voor, je zit comfortabel in je stoel op het moment dat een geliefd iemand de ruimte binnenkomt. Een ouder, kind of vriend die je dagelijks ziet, maar op dit moment klopt er iets niet aan die persoon. Het is niet dezelfde persoon maar een exacte clone die net anders is dan de ‘echte’ persoon. Dit zijn de symptomen van de Capgras Illusie, die veel verschillende factoren als oorzaak kan hebben. Capgras Illusie is een stoornis die een rustig leven in complete chaos kan veranderen, zo erg dat patiënten niet eens personen kunnen vertrouwen waarmee zij tientallen jaren hebben geleefd en altijd volledig hebben vertrouwd. De stoornis is ontdekt in 1923 door Joseph Capgras, een Franse Psychiater die een mevrouw, Madame M, observeerde die beweerde dat er wel 80 clones zijn van haar man die allemaal om de beurt omwisselden. Alleen Madame M kon vertellen hoe deze ‘mannen’ van elkaar verschilden en wat zij voelde. De Capgras Illusie kan ervoor zorgen dat wij vrienden, familie of zelfs huisdieren niet meer de ‘originele’ vinden. Alhoewel beide geslachten de dupe kunnen zijn van deze stoornis, komt het vaker voor bij vrouwen. Deze stoornis is wel te behandelen met behulp van speciale medicatie.

Alien Hand Syndroom

brain3

Het lijkt net alsof deze naam uit een science-fiction film komt, maar het is zeker mogelijk voor een hand om een eigen leven te leiden en acties uit te voeren waarover de persoon helemaal geen controle heeft. Dit syndroom heet het Alien Syndroom en werd in 1908 ontdekt door de Duitse psychiater en neuroloog Kurt Goldstein. Vaak weten de patiënten niet eens dat hun hand beweegt totdat zij het zien of voelen, vaak zijn deze bewegingen slechts grepen naar producten maar deze bewegingen kunnen ook dodelijk zijn. Er zijn gevallen gemeld dat de hand probeerde het eigen of een andermans lichaam te wurgen of een andere vorm van schade aan te richten. De persoon kan naast het tegenwerken van de beweging met zijn andere hand verder vrij weinig doen. Patiënten melden situaties van de alien hand die de knopen van hun blouse opende terwijl zij die aan het sluiten waren of een sigaret probeerde uit te doven die door de andere hand net aangestoken was. Jammer genoeg is er op dit moment voor deze zeldzame stoornis geen medicatie. Patiënten proberen wel de hand zoveel mogelijk bezet te houden door een onschadelijk voorwerp constant vast te houden. Hopelijk is er binnenkort medicatie of ander manieren om deze stoornis onder controle te houden.

Lopende lijken syndroom

brain2

Waarschijnlijk ben je een fan van The Walking Dead en weet je dat zombies niet bestaan. Maar mensen die lijden van dit syndroom denken er waarschijnlijk anders over. Patiënten van dit syndroom zijn hartstikke levend maar krijgen in hun gedacht constant het gevoel dat zij niets meer dan lijken zijn die rondlopen. Sommige mensen zien zich als een rottend levenloos lichaam. Het lopende lijken syndroom, ook wel bekend als Cotard’s Illusie, is soortgelijk aan het Capgras Illusie waarbij personen niet worden herkend. Alleen zijn deze personen in dit geval helemaal niet herkenbaar en zorgt ervoor dat de persoon hen als doden ziet,al dit is niet altijd het geval. Jules Cotard ontdekte het syndroom in 1880 en meldde dat dit syndroom verschillende niveau’s had. Van een milde situatie waarin de patiënt wanhoop en walging ondervindt tot een erg kritische situatie waarin de patiënt erg intense illusies kan krijgen en in erg diepe depressies kan zakken. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin de patiënt een gevoel van onsterfelijkheid had. Tijdens een aanval van het syndroom kan het zijn dat de patiënt erg sterke gevoelens heeft dat hij of zij een dood lichaam is en kan ook bevelen geven aan geliefden om zichzelf te laten behandelen als een dode. Vaak wilt de patiënt in een doodskist worden gelegd of in linnen worden opgerold. Nadat de persoon in slaap valt en na een tijd is het mogelijk dat de persoon denkt dat hij of zij meerdere dagen dood geweest is, dit gevoel is natuurlijk pas na het ophouden van een aanval. Op dit moment is er geen medicatie beschikbaar, en hoe het tijdelijk aangepakt kan worden is ook niet bekend. Het syndroom is wel extreem zeldzaam.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!