Hobby’s zijn goed voor meer dan alleen tijdverdrijf, volgens de wetenschap tenminste. Hieronder vind je een lijst met hobby’s die je letterlijk een beter mens kunnen maken.
Er werd lang gedacht, door diezelfde wetenschappers, dat een mens op een vast intelligentie niveau wordt geboren en het hoogst haalbare het behalen van zijn of haar potentie zou zijn. Maar daar lijken ze nu op terug te komen. Er zijn namelijk een aantal hobby’s die de potentie zou kunnen verhogen.
Muziekinstrument bespelen
Het maken van muziek helpt bij verschillende onderdelen in de hersenen, onder andere de onderdelen die creativiteit, taal, rekenen en de fijne motoriek ondersteunen. Daarnaast zorgt het bespelen van een instrument ervoor dat de verbinding tussen de hersenhelften wordt aangesterkt, waardoor er vervolgens nieuwe verbindingen gemaakt kunnen worden. Dit helpt onder andere het geheugen, probleemoplossend denken en de algemene werking van het brein.
Lezen
Lezen, niet iedereen houdt er even veel van, maar vaak doen we het meer als dat we het doorhebben. Bij lezen maakt het ook niet uit wat je leest, het effect op onze hersenen blijft hetzelfde. Het vermindert stress, wat op zich alweer een hoop positiviteit met zich mee brengt, maar dit zorgt ook voor een verbetering van de intelligentie niveaus.
Sporten
Je zou misschien denken dat dit niet heel veel met je hersenen te maken heeft, maar toch wel. Naast de hormonen die losgelaten worden tijdens het sporten waardoor we onder andere voldoening voelen is er nog meer. Er wordt namelijk ook een proteïne aangemaakt in ons lichaam die elke cel beïnvloed. Deze proteïne helpt ons met ons geheugen, leervermogen, concentratie en het begrijpend vermogen. Regelmatig lichter sporten is hier beter dan één keer in de zoveel tijd heel fanatiek sporten.
Lang stil zitten heeft precies het tegenovergestelde effect, dus op school of werk altijd even de benen strekken na een lange periode achter het bureau.
Leer een nieuwe taal
Volgens onderzoek is het leren van een nieuwe taal veel effectiever om je brein te trainen dan bijvoorbeeld het maken van een puzzel. Het bleek namelijk dat mensen die tweetalig zijn beter zijn in het maken van puzzels dan mensen die slechts één taal spreken. Bovendien komen er bij het leren van een nieuwe taal veel extra vaardigheden kijken, zoals plannen en probleemoplossend werken.
Puzzelen
Maar dat maakt een puzzel natuurlijk niet waardeloos. Dergelijke bezigheden bevorderen namelijk de neuroplasticiteit, wat duidt op verandering in de organisatie van de hersenen. Dit kan komen door verschillende leerprocessen of bijvoorbeeld bij hersenletsel. Het helpt ons om bepaalde situaties ook vanuit andere hoeken te kunnen bekijken.
Mediteren
Je zou snel denken dat dit alleen iets is voor hippies of mensen met teveel tijd, maar mediteren kan voor iedereen een grote betekenis volgens sommige wetenschappers. Het stelt ons zelfs in staat onze eigen hersengolven te beïnvloeden. Hierdoor zouden we op ieder moment kunnen voelen wat we willen voelen.
Om dit aan te tonen heeft onderzoeker Richard Davidson in begin van de jaren 90 de hersengolven van de Dalai Lama onderzocht tijdens het mediteren. Er deden meerdere monniken mee die allen concentreerden op medelijden en dat bleek later ook uit de resultaten van de hersengolven.