Gmail VS Hotmail, een vergelijking

Door |

Gmail en Hotmail zijn allebei grote email services, Gmail is van Google en Hotmail is van Microsoft. Beide hebben zowel positieve als negatieve punten. En deze worden hier op een rijtje gezet.

Gmail

Gmail is de mail service van Google, Gmail staat dan ook voor Google mail. Het is een gratis service waarvoor je een Gmail/Google account voor nodig hebt. Gmail is opgericht in 2004 waarbij je de service alleen kon krijgen als je een uitnodiging kreeg, in 2007 is de service voor iedereen beschikbaar geworden. In de tussentijd is Gmail uitgegroeid tot een simpele, maar ook slimme, mail service.

Gmail is in kortere tijd uitgegroeid naar meer gebruikers dan Hotmail, en dat is natuurlijk niet voor niets. In Gmail is het mogelijk om filters toe te passen waardoor je e-mails slimmer ingedeeld worden in categorieën. Deze categorieën kun je naar behoeven aan en uit zetten en zullen dus niet onnodig in gebruik zijn wanneer je dit zelf niet wilt. Ook kun je in Gmail zowel POP3 als IMAP gebruiken. Dit is vooral handig wanneer je een externe inbox gebruikt zoals Outlook.

Wanneer je je aanmeldt voor Gmail heb je ook meteen een Google account, dit houdt in dat je met dit account ook de andere services van Google kan gebruiken. Ook krijg je 15GB aan opslag die je kunt gebruiken voor Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Dit kun je zelfs uitbreiden, maar dan wel tegen betaling.

Bij Gmail is het mogelijk om bijlages toe te voegen tot 25MB, en wanneer je documenten in Google Drive hebt is het mogelijk om deze heel simpel toe te voegen en te delen met anderen. Ook worden de e-mails die je wilt onderverdelen in verschillende onderwerpen alleen een tag aan toegevoegd, je kunt dus niet aparte mapjes maken waar je ze heen kunt verplaatsen.

Bij Gmail is het mogelijk om verschillende weergaven te hebben, zo kun je de volledige versie gebruiken, de simpele HTML versie of de mobiele versie.

Hotmail

Hotmail is een mail service die in 1996 is opgericht, deze service is dan ook wat breder dan Gmail. Zo heeft Hotmail bijvoorbeeld een groter aanbod aan mogelijke talen om in te stellen dan Gmail. Hotmail laat ook een volledige preview van je mail zien, wat bij Gmail niet kan. Hier moet je de mail al openen wil je hem kunnen lezen. Wanneer je een Hotmail account aanmaakt krijg je meteen een Microsoft account, hierdoor is het mogelijk om de online service OneDrive te gebruiken waarmee je bestanden online kunt opslaan en mee kunt bewerken.

Ook is Hotmail veiliger dan Gmail, wanneer je je dus zorgen maakt over je privacy kun je beter een account nemen van Hotmail. Maar let wel: dit zegt niet dat wanneer je Gmail hebt je e-mails niet veilig zijn.

Bij Hotmail is het mogelijk om bijlagen tot 50MB te versturen, dit is dan wel alleen mogelijk met bestanden van Microsoft Office. Ook kun je mails onderverdelen in mapjes, en niet zoals bij Gmail dat er dan alleen een tag wordt aan toegevoegd.

Inbox by Gmail

Gmail heeft zelf nog een kleine extra functie die je kunt gebruiken wanneer je een Gmail/Google account hebt. Dit is Inbox by Gmail. Inbox by Gmail is een extra slimme mail service die voor een gedeelte hetzelfde werkt als Google Now, het haalt informatie uit je e-mails en wanneer mogelijk laat deze dan een voorbeeldkaart zien. Dit kan informatie zijn over je bestelling, of wanneer je een ticket geboekt hebt dat er laten zien wordt hoe laat je vlucht gaat en wanneer je landt.

Je kunt je gratis aanmelden voor Inbox by Gmail wanneer je een Gmail account hebt. Daarna is de service te gebruiken via de speciale Inbox app, of via inbox.google.com.

Conclusie

Het blijft natuurlijk een kwestie van verschillende opinies over deze email services. Ook ligt het er maar net aan wat je fijner vindt werken of wat je een mooiere interface vindt hebben. Maar waar wel naar gekeken kan worden zijn deze verschillende punten. Wanneer je wilt kiezen voor alleen een betrouwbare mail service zonder veel andere extra’s is Hotmail een hele goede keuze. Maar wanneer je wilt kiezen voor een simpele overzichtelijke mail service en veel extra’s, dan is Gmail een hele goede keuze.

Sociaal is liefde!

Vond jij dit een waardevol of leuk artikel? Deel of like het dan even!